Nieuws
Zo’n dertig mensen kwamen begin oktober naar de inloopbijeenkomst in het dorpshuis in Anloo. Op een informele manier bespraken we in kleine groepen het ontwerp voor Grote Spelden. De bedoeling is om het gebied natter te maken, door een diepe sloot te dempen.
Om te zorgen dat het bloemrijke grasland geen bos wordt, maait Staatsbosbeheer natuurgebieden zoals Geelbroek. Het stro wat daar vanaf komt blijkt perfect voor een biodynamische boer in Hasselt. RTV Drenthe maakte een video van deze mooie kringloop.
Grote Spelden gaat veranderen. Het schetsontwerp is inmiddels klaar en wordt 11 oktober gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst in Anloo. Hier kan iedereen die geïnteresseerd is het plan zien, vragen stellen en meedenken over de toekomstige inrichting van het gebied.
In drie verschillende beken is vorig jaar de beekbodem verhoogd. Een combinatie van sloten dempen, sloten ondiep maken en het herinrichten van de beken leidt tot herstel van meer natuurlijke grondwaterstanden, betere stroming en waardevolle natuur. ROEG! ging samen met RTV Drenthe op onderzoek uit naar de eerste effecten van de verhoging.
Voor het gebied Roodzanden is medio oktober 2021 het Schetsboekje Roodzanden opgeleverd. In afgelopen periode is er hard verder gewerkt. Er is een drietal onderzoeken opgeleverd en er staat een brede werksessie op stapel om de resultaten van de onderzoeken met de directbetrokkenen te bespreken.
Kees van Son wist al van kinds af aan dat hij boswachter wilde worden. Hij groeide op in Noord-Holland en werd na veel omzwervingen verliefd op de Drentsche Aa. "Het is zo'n compleet en rijk landschap, ik vind het nog steeds bijzonder dat ik hier mag werken.”
Om wateroverlast te voorkomen, benutten we beekdalen graag beter voor de opvang van water. Ook versterkt een hogere waterstand de natuur langs de beek. We onderzoeken de haalbaarheid van verhoging van de beekbodem. De pilot bij het Anlooërdiepje is inmiddels begonnen.
De stengelloze sleutelbloem is een zeer zeldzame plant geworden, die nog maar op een paar plekken rond de Drentsche Aa voorkomt. Een groep vrijwilligers, beheerders en wetenschappers doet uit liefde voor de typische Drentse bloem een ultieme poging een levensvatbare populatie te creëren.
Boswachter Kees van Son neemt ROEG! deze week mee naar Geelbroek, een van de brongebieden van de Drentsche Aa net onder Assen. Dit gebied wordt opnieuw ingericht met als doel een hogere grondwaterstand.
Nieuwsbrief Drentsche Aa
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de Drentsche Aa?
Bekijk hier de nieuwsbrieven die eerder verschenen