Herinrichtingsplannen POL: deel uw mening


De Polders (Glimmermade en Glimmer), het Oosterland en Lappenvoort vormen gezamenlijk het POL-gebied. Samen met gebiedspartners gemeente Groningen, gemeente Tynaarlo en waterschap Hunze en Aa’s gaan de provincies Groningen en Drenthe het POL-gebied opnieuw inrichten. Het belangrijkste doel is dat de natuur zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Daarnaast houdt het gebied de bestaande functie als noodwaterberging. Alle percelen in het POL-gebied krijgen de functie natuur, met nevenfunctie waterberging.

Definitief ontwerp in de maak

Op dit moment wordt het voorlopig ontwerp van het inrichtingsplan aangepast tot een definitief ontwerp. Dit gebeurt mede op basis van reacties en tipkaarten verzameld tijdens de meest recente inloopbijeenkomst op 28 november 2023. Er komt een extra mogelijkheid voor ruiters in het noordelijk deel van het plangebied. Ook wordt gekeken naar de voorgestelde rustplaats met bankjes en picknickgelegenheid.

Daarnaast voert Prolander gesprekken met particuliere eigenaren binnen het plangebied om overeenstemming te bereiken over het inrichtingsplan. Momenteel is er overeenstemming voor ruim 80% van de totale oppervlakte van 367 hectare. Prolander zet zich in om ook voor de resterende percelen overeenstemming te krijgen.

Zodra het definitief ontwerp klaar is en de projectbesluitprocedure is doorlopen, wordt in 2025 een bestek opgesteld voor de aannemer. Daarin staat gedetailleerde informatie over het project, de werkzaamheden en de eisen waaraan de uitvoering moet voldoen. De werkzaamheden starten naar verwachting in 2026 of 2027.

Reactiemogelijkheden

De provincies Groningen en Drenthe horen graag uw mening over de herinrichtingsplannen voor het POL-gebied. Inwoners van beide provincies kunnen van 4 juni tot en met 15 juli 2024 reageren. Dit kan via een brief (Provincie Groningen, Postbus 610, 9700 AP Groningen) of een e-mail (info@provinciegroningen.nl). De officiële kennisgeving en meer informatie is te vinden op www.officielebekendmakingen.nl.

Video over de plannen

In een nieuwe video vertellen projecttrekker Erna Alting en procesmanager Gertjan Elzinga over de plannen voor Polders Oosterland en Lappenvoort (POL). Hoe draagt de herinrichting van het gebied bij aan natuurontwikkeling en recreatie? Op welke manier houden we rekening met de cultuurhistorische en landschappelijke waarden? En hoe voorkomen we wateroverlast in de omgeving? Bekijk de video en ontdek het nu!