Excursie Grote Spelden tijdens de uitvoering
Op dit moment is het natuurgebied Grote Spelden in de laatste fase van de uitvoering. In ongeveer 8 weken tijd voerde aannemersbedrijf Kramer Metslawier de werkzaamheden uit. Op een paar afrondende werkzaamheden na, is het gebied nu ingericht. Vrijdag 28 februari konden belangstellenden het gebied bekijken.
Onder leiding van Prolander liep op 28 februari een bonte stoet van 20 mensen door het gebied Grote Spelden. Onder de belangstellenden waren geïnteresseerde burgers uit de omgeving, maar ook organisaties die hebben meegewerkt in de voorbereiding. Iedereen droeg laarzen en een veiligheidshesje. De nieuwe situatie is al flink nat én iedereen moest goed zichtbaar zijn voor de nog draaiende machines van de aannemer.
Excursiepunten
Tijdens de rondleiding werd op diverse punten stilgestaan. Bijvoorbeeld bij de aanplant van nieuwe struiken en struweel. Het zijn nu nog kleine sprieten, maar over een paar jaar staan er echte struiken die zorgen voor bessen en bloemen waar allerlei dieren en insecten op afkomen. De struiken vormen ook een meer geleidelijke overgang tussen de hoge bomen op landgoed Schipborg en het lage graslanden in het gebied tussen de houtwallen.
Ook werd de inmiddels gedempte centrale watergang gepasseerd. Het gebied rondom de watergang, van nature het diepste deel van het gebied, was er inmiddels al flink drassig geworden. Het water stroomt nu vrij over het gras. In die diepste delen van het gebied ontstonden zelfs al ondiepe waterplassen. Die waren al ontdekt door menig vogel en waterdier.
Voedselarme omstandigheden
De groep kwam daarnaast langs diverse plekken waar de grond zwart was. Alle grond voor het dempen van de watergang moest uit het gebied zelf komen. Langs de randen van het gebied is op diverse kansrijke plekken de bovengrond weggehaald. Op die kale plekken ontstaat straks nóg meer variatie in planten die van voedselarmere omstandigheden houden. De vrijgekomen bovengrond werd gebruikt om de watergangen te verondiepen of helemaal te dempen.
Uiteraard is ook stilgestaan bij het omleiden van het water. Dit wordt nu buitenom geleid, parallel aan de verharde weg. De bodem van de sloot kon wel worden verondiept, wat ook positief is voor de natte omstandigheden in de Grote Spelden. Andere sloten werden voldoende op diepte gehouden zodat het landgoed (met droog bos) en naastgelegen akkerbouwpercelen voldoende droog blijven en geen negatief effect ondervinden van de nieuwe natuur.
Drentsche keien
Tenslotte werd gestopt bij het spelelement; dit is een pad met Drentsche keien dwars door een lager deel van de Grote Spelden heen, ongeveer parallel aan het zandpad. Hier kunnen straks de avontuurlijke (vaak jonge) wandelaars, als het lagere deel ook is volgestroomd, via de stapstenen op droge wijze het natte natuurgebied oversteken. ‘’Deze plek, ook zonder het oorspronkelijk bedachte beleefpunt op die plek, is erg mooi om te bezoeken’’ gaf een van de bezoekers aan. Vanuit Anloo wandelt de recreant via de Staatsbosbeheerroute “Wandelroute Anlooërdiep’’ automatisch langs de Grote Spelden.
Uitvoering bijna afgerond
Het werk is erg voorspoedig verlopen en iets sneller klaar dan gepland. De maand februari was erg droog en een paar dagen vorst hielpen ook mee bij de een vlotte uitvoering. Gerard Pel, de aannemer van Kramer Metslawier, kijkt positief terug: “We hebben mooi weer gehad en daardoor is het voorspoedig verlopen. Het terrein is best nat en februari kan ook erg nat zijn. Met droog weer ga je er dan toch vlot doorheen. Het werk was ook goed voorbereid en we hadden een korte lijn met Prolander, dat maakt de uitvoer gemakkelijker. De maatregelen hebben nu al effect, je kunt zien dat het terrein al veel natter is geworden.”
In de eerste week van maart worden de werkzaamheden afgerond. En dat moet ook. Tijdens de excursie was al volop gekwetter te horen: de natuur ontwaakt. De eerste waterminnende vogels zoals ganzen hebben de nieuwe natuur al ontdekt. Binnenkort gaat het broedseizoen beginnen. Dat heeft rust nodig, zonder machines.
Openbare verkoop
Dit jaar kan de nieuwe natuur zich verder ontwikkelen. Het ingerichte gebied, dat nu nog grotendeels eigendom is van Provincie Drenthe, wordt dit najaar openbaar verkocht. Er komt dan een bord in het veld met “te koop’’. Bij de koop zit ook een beheerplan. De nieuwe eigenaar zal het natuurgebied dan verder moeten gaan beheren. In het begin zal deze regelmatig gras moeten maaien en deze voedingsstoffen afvoeren. Als de natuur tot rust is gekomen, wordt het beheer ook extensiever.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het project Grote Spelden? Kijk dan op de deelgebiedenpagina.
Bekijk ook de fotocollage van de werkzaamheden. (pdf?handheld=true, 3 MB)

Foto's werkzaamheden en excursie
Beeld: Maurice Wenker