We werken aan een toekomst- en klimaatbestendig landschap
De Drentsche Aa is één van de best bewaarde beekdallandschappen van Noordwest-Europa. Al duizenden jaren zijn mens en natuur hier onlosmakelijk met elkaar verbonden. We werken aan het versterken van de biodiversiteit en het terugbrengen van een natuurlijke waterhuishouding in dit unieke landschap.
Verschillende gebieden worden opnieuw ingericht. Door de aanpak van waterbeheer en een verbetering van de waterkwaliteit, wordt het landschap toekomst- en klimaatbestendig gemaakt. De landbouw blijft in balans met de omgeving en boeren en bewoners houden droge voeten. Daarnaast biedt de nieuwe natuur een intense beleving aan omwonenden en toeristen. Boeren, bewoners, bezoekers en de natuur zelf profiteren zo samen van dit oeroude landschap, dat constant verandert en toch zichzelf blijft.
Nieuwsbrief Drentsche Aa
Bent u benieuwd naar nog meer nieuws en achtergrondverhalen rondom de Drentsche Aa?
Programma Natuurlijk Platteland
Drenthe gaat voor robuuste natuur die tegen een stootje kan en ruimte biedt om te beleven en benutten. Voor het versterken van de kwaliteit van de natuur werkt de provincie Drenthe, samen met partners, aan het programma Natuurlijk Platteland. Met een gebiedsgerichte aanpak kijken we hoe de opgaven van natuur, landbouw, klimaat en water elkaar kunnen versterken. Zo maken we de natuur weerbaar en ontstaat er ruimte voor toekomstgerichte landbouw en economische ontwikkelingen.
Nieuws

U heeft vast weleens gehoord van de Bestuurlijke Adviescommissie (BAC), maar wat doen zij precies? “Wij zijn veel minder bekend dan bijvoorbeeld het Overlegorgaan Drentsche Aa”, weet commissievoorzitter Jan Broertjes. In de BAC zijn alle belanghebbende partijen vertegenwoordigd. Broertjes is onafhankelijk voorzitter. In dit artikel vertelt hij over de rol en werkwijze van de BAC.

Er wordt veel onderzoek gedaan in het Anloërdiepje. Prolander en adviesbureau Sweco presenteerden afgelopen november de resultaten van de systeemanalyse aan agrariërs tijdens een bijeenkomst in Eext. Lees in dit artikel meer over dit pilotproject en de voorlopige resultaten. Ook projectleider Geertje Enting van het deelproject ‘Water in de Bouwvoor’ komt aan het woord: zij vertelt over de samenwerking met agrariërs.

Sinds de drukbezochte inloopavond van 21 oktober is er veel gebeurd rondom de herinrichting van Anreep. Na de eerste verkennende gesprekken met omwonenden en belangstellenden is er in een werkgroep gewerkt aan een schetsontwerp. Dit ontwerp is op 3 maart getoond tijdens een kleinschalige inloopbijeenkomst voor direct omwonenden en grondeigenaren.

De Drentsche Aa is een uniek landschap waarin natuur en waterbeheer hand in hand gaan. Maar wist u dat de zwemplas bij camping de Vledders invloed heeft op de waterhuishouding in het gebied? Door de aanleg van deze plas medio jaren ’60 wordt kwelwater afgevangen, waardoor het niet meer via het grondwater in het beekdal van het Schipborgse Diep terechtkomt. Daar komt binnenkort verandering in!