Nieuws
Na meer dan tien jaar intensieve voorbereiding en nauwe samenwerking met de omgeving en partners Prolander, Waterschap Hunze en Aa's en Staatsbosbeheer, start Provincie Drenthe met de herinrichting van Geelbroek.
De werkzaamheden in Geelbroek zijn begonnen. Maar waarom is dat eigenlijk nodig en wat voor werkzaamheden worden er uitgevoerd? ROEG! dook in de herinrichting van Geelbroek en interviewde provinciaal ecoloog Hans Dekker en projectleider Arjan van Lubek.
De omgeving van Geelbroek verandert. Het gebied wordt deels opnieuw ingericht, waardoor het zich verder ontwikkelt tot een prachtig natuurgebied. Dit is goed voor flora en fauna, en mooi voor inwoners en bezoekers. In deze video kunt u zien waarom het gebied wordt heringericht.
Na afronding van de aanbesteding is sinds 1 november aannemer Avitec bezig met de uitvoering van de werkzaamheden. Wij willen u graag de mogelijkheid bieden om kennis te maken met deze aannemer. Tijdens de inloopbijeenkomst geeft de aannemer inzicht in zijn werkwijze en de planning van de werkzaamheden. U bent van harte uitgenodigd voor de inloopbijeenkomst.
Er is goed nieuws: de uitvoering van de werkzaamheden in projectgebied de Grote Spelden gaat binnenkort starten. Het gebied krijgt hiermee een natuurlijkere inrichting.
Prolander gaat dit najaar aan de slag met het maken van een voorlopig ontwerp voor het projectgebied van Anreep. Ter voorbereiding hierop organiseren we een inloopavond voor omwonenden en belangstellenden op 21 oktober a.s. U bent welkom tussen 19.30 en 21.00 uur in De Open Hof te Assen. U kunt vrij inlopen op elk gewenst moment.
De vergunningen voor de herinrichting van Geelbroek liggen sinds eind juli klaar. Op dit moment is Prolander druk bezig met voorbereidingen voor de uitvoering van het inrichtingsplan. Een belangrijk onderdeel daarvan is de selectie van een aannemer die de werkzaamheden kan uitvoeren. Naar verwachting is begin november bekend welke aannemer het werk gegund krijgt en kan halverwege november de uitvoering van de werkzaamheden starten.
In de Drentsche Aa is de vorm van de natuur tijdens duizenden jaren mede door mensen ingegeven. In 2015 zijn de beekdalen van het Deurzerdiep en het Anreeperdiep opnieuw ingericht. Het Huis van de Drentsche Aa, het nieuwe bezoekerscentrum in Deurze, is de ideale toegangspoort tot dit gebied. Het centrum is nog niet helemaal af, maar wel open. Vanaf hier lopen drie wandelroutes langs het Deurzerdiep. Voor ieder is er dus wat wils!
Pete van der Kleut is bijenhouder en een van de langst gevestigde inwoners nabij Geelbroek. In 1968 kocht hij met zijn toenmalige echtgenote een boerderij bij Assen. Van der Kleut mag dan 86 zijn, actief is hij nog altijd. Hij vertelt met passie over zijn bijenhouderij en de natuur in de omgeving. “Ik ben verknocht aan dit gebied.”
Eind dit jaar neemt Staatsbosbeheer maatregelen rond het Elpermeer om de waterhuishouding in het Hart van Drenthe te herstellen. Om de laatste puntjes op de i te zetten voor de planvorming vindt er een tweede informatiebijeenkomst plaats op 23 oktober.
Nieuwsbrief Drentsche Aa
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de Drentsche Aa?
Bekijk hier de nieuwsbrieven die eerder verschenen