De Grote Spelden


De Grote Spelden is het stroomgebied rond een zijloopje van het Anlooërdiepje. Met 23 hectare is het een klein deelgebied in de Drentsche Aa. Het bestaat uit een aantal graslanden die van elkaar gescheiden zijn door stevige houtwallen.

Wat gaat er gebeuren?

De afgelopen jaren is onderzocht welk natuurdoel in de Grote Spelden gerealiseerd kan worden zonder dat het aangrenzende landgoed De Schipborg aan de noordwestzijde last krijgt van de natuurontwikkeling. Dit geldt ook voor de aangrenzende landbouwpercelen aan de oost- en zuidzijde. De onderzoeken en de input vanuit de omgeving hebben in 2022 het schetsontwerp opgeleverd. Het belangrijkste onderdeel van het ontwerp is het verhogen van het grondwaterpeil. Dit doen we door de centrale watergang in de Grote Spelden te dempen, net zoals de greppels die hierop afwateren. Op deze manier kan er meer water worden vastgehouden in het gebied en wordt de natuurlijke situatie hersteld. Daarmee bedoelen we: het regenwater infiltreert in de bodem en vindt zo zijn weg naar het lagergelegen Anlooërdiepje. Ook zal de overgang van Landgoed De Schipborg naar de Grote Spelden meer geleidelijk verlopen. Er worden op de graslanden grenzend aan het landgoedbomen en struiken geplant. Ter hoogte van het zandpad aan de zuidwest kant wordt het water uit de Grote Spelden onder het zandpad doorgeleid naar het Anlooërdiepje. Het zandpad maakt al deel uit van een bestaande wandelroute vanuit Anloo. Wandelaars kunnen straks genieten van het uitzicht op het landgoed, de Grote Spelden en op het beekdal van het Anlooërdiepje vanaf een beleefpunt. Er wordt ook een spelelement voor kinderen aangelegd.

Waarom doen we dit?

Net als voor de andere deelgebieden draagt een passende, natuurlijke inrichting van de Grote Spelden bij aan het behouden en versterken van het unieke beeklandschap van de Drentsche Aa.

Hoe verliep het proces?

In april 2021 heeft de Bestuurlijke Adviescommissie het plan van aanpak voor Grote Spelden goedgekeurd. Dit betekent dat 23 hectare al aangekochte landbouwgrond wordt omgevormd naar nieuwe natuur. Op dit moment wordt deze grond verpacht tot de uitvoering van de werkzaamheden kan beginnen.

In november 2021 is begonnen met de planvorming. Tijdens een digitale bijeenkomst is met een brede groep deelnemers nagedacht over de toekomstige inrichting van de Grote Spelden. Tijdens de sessie werden de deelnemers meegenomen in een ‘virtuele veldtocht’ door het gebied. Door middel van de storymap Grote Spelden leerden ze over de hydrologie, ecologie, archeologie, cultuurhistorie en recreatie in de Grote Spelden.

Na deze digitale veldtocht kwamen de deelnemers zelf aan het woord. Hun aanvullende gebiedskennis, wensen, ideeën en knelpunten zijn in beeld gebracht door twee landschapsarchitecten van Prolander. Hieruit kwam een eerste schetsontwerp.

Na wat aanpassingen is dit schetsontwerp in de zomer van 2022 vastgesteld door de bestuurlijke adviescommissie van de Drentsche Aa. Hiermee is de eerste fase afgerond.

Hoe ziet de planning eruit?

Na de presentatie van het schetsontwerp tijdens de inloopbijeenkomst op 11 oktober 2022, is het schetsontwerp vertaald naar een bestek. In een bestek worden de werkzaamheden die uitgevoerd gaan worden beschreven. Dit bestek is in voorjaar van 2024 definitief gemaakt. Met de bestekstekeningen kunnen de benodigde vergunningen worden aangevraagd. In het najaar 2024 zal naar verwachting de schep in de grond gaan.

Heeft u vragen? Neem contact op via ons contactformulier.


Begrenzing en ligging de Grote Spelden

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Storymap

Bekijk de storymap met alle informatie over Grote Spelden.