Roodzanden
Roodzanden is een gebied van circa 60 hectare, met een aantal akkers, maar ook een aantal natuurpercelen met bloemrijk grasland. Het ligt in een omgeving die erg populair is bij recreanten, met vele wandel- en fietspaden. Aan de oostzijde ligt het Schipborgsche Diep, dat onderdeel uitmaakt van het vertakte beeksysteem van de Drentsche Aa. Langs de beek liggen vochtige hooilanden en bloemrijke graslanden. Aan de westzijde van het projectgebied ligt bos. Het gebied ertussenin, dat nu nog deels wordt gebruikt voor landbouw, wordt in opdracht van de provincie Drenthe opnieuw ingericht, zodat het aansluit bij de bestaande natuur van een natuurlijk beekdallandschap.
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in Roodzanden? Meld u meteen aan voor de nieuwsbrief van de Drentsche Aa.
Haalbare natuurdoelen
Er wordt nu onderzocht welke natuur tussen het bestaande bos en het reeds ingerichte beekdal gerealiseerd kan worden. Wat mogelijk is, hangt deels af van het beleid, maar ook van wat betrokken eigenaren en gebiedspartners met het gebied willen. Een deel van het gebied is eigendom van particulieren die de percelen omvormen naar natuur. Daarnaast worden percelen, die eigendom zijn van Provincie Drenthe en Staatsbosbeheer, ingericht als natuur. Er wordt van een beperkt aantal natuurpercelen onderzocht of hier ook nog extra aanpassingen nodig zijn. Met de planvorming wordt niet alleen gekeken naar de haalbare natuurdoelen. Maar ook of er aanpassingen nodig zijn aan de waterhuishouding en hoe omgegaan moet worden met functies zoals woningen en recreatief medegebruik.
Behoud en versterking landschap en natuurwaarden
Drentsche Aa is een uniek, natuurlijk beeklandschap. Een passende, natuurlijke inrichting van de deelgebieden draagt bij aan het behouden en versterken van dit unieke landschap en de natuurwaarden. Voor het gebied Roodzanden geldt dat de ontbrekende schakels in het natuurlijke beekdal Drentsche Aa worden ingevuld. Dit betekent dat agrarische percelen omgevormd worden naar natuur.
Uitwerking van maatregelen in inrichtingsplan
Het is de taak van Prolander om het eens te worden met grondeigenaren en andere betrokkenen over de inrichting van de natuur, maar ook voor de uitvoering van de maatregelen. Begin 2021 is archeologisch, aardkundig en cultuurhistorisch onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt wat wel en niet kan in het gebied en wat voor dit gebied realistische natuurdoelen zijn. Ook is onderzocht wat voor dit gebied realistische natuurdoelen zijn. In 2023 is in nauwe samenspraak met directbetrokkenen en gebiedspartners bepaald wat voor maatregelen er nodig zijn. Deze maatregelen zijn uitgewerkt in een inrichtingsplan. Het inrichtingsplan is in het najaar van 2023 vastgesteld door provincie Drenthe, zodat ook de financiering is geregeld.
In 2024 worden vergunningen aangevraagd en wordt het inrichtingsplan omgezet naar een bestek (beschrijving van de werkzaamheden). Vervolgens start de aanbesteding, waarbij er een aannemer wordt gekozen. Naar verwachting start de uitvoering na de zomer van 2024.
Heeft u vragen? Neem contact op via ons contactformulier.
Begrenzing en ligging Roodzanden
Storymap
De storymap is een beeldend verhaal over het ontstaan van Roodzanden en de relatie tussen bodem, water en ecologie. De storymap vormt de basis voor de ideeën voor de invulling naar de nieuwe natuur. Bekijk de storymap.
Het Inrichtingsplan
Bekijk het Inrichtingsplan voor Roodzanden. (pdf?handheld=true, 18 MB)
Onderzoeksrapporten
Hieronder kunt u alle onderzoeksrapporten downloaden, of de samenvattingen lezen.
Nieuws
Update Roodzanden: uitvoering werkzaamheden jaar vertraagd
De diverse uitvoeringswerkzaamheden voor het project Roodzanden moeten worden verzet naar het winterseizoen van 2025-2026. Er is meer tijd nodig voor de gemeentelijke besluitvorming over het bestemmingsplan van Roodzanden. De vaststelling hiervan staat nu gepland voor de raadsvergadering aanstaande september. Omdat hierdoor ook het vergunningstraject vertraging oploopt, is het niet meer mogelijk de aanbesteding van de werkzaamheden op tijd af te ronden.
Goede opkomst tijdens inloopavond Roodzanden
Maandag 22 april kwamen ruim 60 bezoekers langs tijdens de inloopavond in Zeegse. Niet alleen omwonenden, maar ook de gemeente Tynaarlo, het Waterschap en Staatsbosbeheer waren aanwezig. Er waren zowel bekende als nieuwe gezichten! Tijdens de inloopavond stond de voorbereiding op de uitvoering van het inrichtingsplan Roodzanden centraal.
Uitnodiging inloopbijeenkomst Roodzanden 22 april
Op maandagavond 22 april 2024 organiseren we een inloopbijeenkomst in Zeegse, zodat u het inrichtingsplan en de voorbereiding voor de uitvoeringswerkzaamheden in Roodzanden zelf kunt komen bekijken. Komt u ook?
Voortgang Natuurherstel Roodzanden
In november is het inrichtingsplan van het natuurherstelproject Roodzanden vastgesteld door Gedeputeerde Staten, zoals beschreven in het onlangs gepubliceerde persbericht. Uitvoerder Prolander neemt nu vervolgstappen om straks de schep in de grond te kunnen zetten.