We werken aan een toekomst- en klimaatbestendig landschap
De Drentsche Aa is één van de best bewaarde beekdallandschappen van Noordwest-Europa. Al duizenden jaren zijn mens en natuur hier onlosmakelijk met elkaar verbonden. We werken aan het versterken van de biodiversiteit en het terugbrengen van een natuurlijke waterhuishouding in dit unieke landschap.
Verschillende gebieden worden opnieuw ingericht. Door de aanpak van waterbeheer en een verbetering van de waterkwaliteit, wordt het landschap toekomst- en klimaatbestendig gemaakt. De landbouw blijft in balans met de omgeving en boeren en bewoners houden droge voeten. Daarnaast biedt de nieuwe natuur een intense beleving aan omwonenden en toeristen. Boeren, bewoners, bezoekers en de natuur zelf profiteren zo samen van dit oeroude landschap, dat constant verandert en toch zichzelf blijft.
Nieuwsbrief Drentsche Aa
Bent u benieuwd naar nog meer nieuws en achtergrondverhalen rondom de Drentsche Aa?
Programma Natuurlijk Platteland
Drenthe gaat voor robuuste natuur die tegen een stootje kan en ruimte biedt om te beleven en benutten. Voor het versterken van de kwaliteit van de natuur werkt de provincie Drenthe, samen met partners, aan het programma Natuurlijk Platteland. Met een gebiedsgerichte aanpak kijken we hoe de opgaven van natuur, landbouw, klimaat en water elkaar kunnen versterken. Zo maken we de natuur weerbaar en ontstaat er ruimte voor toekomstgerichte landbouw en economische ontwikkelingen.
Nieuws
Een openbare inloopbijeenkomst en een startbijeenkomst voor bestuurders en direct betrokkenen markeren het officiële begin van de werkzaamheden in Geelbroek. Gedeputeerde Egbert van Dijk zette tijdens de startbijeenkomst symbolisch de eerste schop in de grond.
U heeft misschien al gezien dat er momenteel hard gewerkt wordt in Geelbroek. In dit fotoverslag laten wij u zien waar de aannemer op dit moment mee bezig is en hoe het gebied eruitziet.
Het historische Quintusbos is te vinden op het landgoed van het monumentale Huis te Glimmen in de gemeente Haren. Na controles van Staatsbosbeheer blijkt dat een aantal oude bomen aan het einde van hun levensduur zijn. Dat betekent dat de bomen afsterven en takken hoog in de kronen van de boom naar beneden kunnen vallen. Omdat dat gevaarlijk is voor wandelaars, gaat Staatsbosbeheer aan de slag.
Wil je de Drentsche Aa beter leren kennen? Nationaal Park Drentsche Aa werkt aan de ontwikkeling van een educatie- en bezoekerscentrum in Deurze. Het centrum gaat over de geschiedenis en de huidige staat van de Drentsche Aa. Ook komt er een levensgrote wandkaart in het centrum met informatie en fietsroutes in het gebied. André Brasse (IVN Natuureducatie) vertelt over het centrum en de bijzondere wandkaart.