Update Geelbroek: werkzaamheden bijna afgerond
De laatste werkzaamheden in Geelbroek zijn bijna afgerond. Daarmee komt het einde in zicht! In dit artikel kijken we terug op de werkzaamheden en spreken we diverse betrokkenen, zoals de aannemer en een omwonende uit het gebied. Hoe hebben zij de werkzaamheden beleefd en wat vinden ze van het resultaat?
Ben je ook benieuwd naar beelden van de werkzaamheden? Bekijk dan de fotoverslagen:
Afrondende werkzaamheden
Projectleider Arjan van Lubek vertelt over de voortgang in Geelbroek: “De werkzaamheden in het gebied Geelbroek zijn zo goed als klaar. Er moet nog een aantal kleine werkzaamheden worden verricht. Zo worden er rasters, hekken en draden aangelegd en gespannen, zodat er straks vee het gebied in kan om het te begrazen. Daarvoor zijn er ook wildroosters aangelegd in de Geelbroekerweg.”
Verder laten we het gebied de komende maanden met rust, zodat vogels en andere dieren zich kunnen voortplanten. Van Lubek: “De natuur kan het nu weer van de aannemer overnemen om het gebied verder te ontwikkelen.”
De samenwerking met de aannemer was een succes: “Het werk moest uitgevoerd worden in de winterperiode, onder uitdagende omstandigheden voor de aannemer. Desondanks is het gelukt dit grote project tijdig te realiseren en ziet het opgeleverde werk er fraai uit. We kijken terug op een goede samenwerking met Avitec.”
In het najaar komt de aannemer nog eens terug om bomen te planten. Op dit moment is de kans dat de bomen verdrogen te groot, daarom wordt gewacht tot het najaar.
Hard gewerkt
De uitvoering van de maatregelen hing erg af van het weer. Daarom moest er met name aan het eind van het traject hard gewerkt worden. Berden de Vries van aannemer Avitec blikt terug op de werkzaamheden: “We hebben alles binnen het tijdsbestek afgerond en zijn nu aan het afbouwen. In oktober leek het wel een uitdaging om de planning te halen, want het gebied was erg nat. Dat is niet makkelijk: je gaat een natuurgebied in met grote, zware kranen. We hebben daarom bijna 3000 meter aan rijplaten gebruikt.”
Met wat langere dagen en uitgebreide inzet is het toch gelukt om alles op tijd uit te voeren. De Vries: “De mensen in het gebied en machinisten hebben een goede prestatie neergezet. Ook Prolander en Sweco stelden zich praktisch en flexibel op, waardoor we de uitvoering konden aanpassen waar dat door het weer nodig was. Het is echt de moeite waard om straks de nieuwe wandelpaden en nieuwe Geelbroekerweg te ontdekken. Het is mooie natuur geworden.”
Positief terugkijken
Ook andere betrokkenen kijken positief terug op het traject. Klaas Bouwer (76) woont samen met zijn vrouw al vijftig jaar in het gebied. “We zijn tevreden over de werkzaamheden. We hebben al die tijd al hetzelfde uitzicht en voor het eerst in vijftig jaar is er iets veranderd. Nu zien we bijvoorbeeld ook een leemdijk die is aangelegd. De natuur moet nu nog even groeien. Ik ben benieuwd hoe dat er in de toekomst uit gaat zien.”
Blik vooruit
Na de herinrichting zal het grootste deel van het projectgebied, vooral aan de westzijde, veranderen in grasland, bos, struikgewas en moeras. Deze ontwikkeling hangt af van het beheer na de werkzaamheden. Het oostelijke deel blijft meer open door intensiever beheer, zoals maaien. Door de herinrichting zal de fauna in het gebied veranderen, met een toename van amfibieën en vogels zoals waterral, porseleinhoen, watersnip, kleine karekiet, blauwborst en mogelijk de roerdomp. Zo is er straks weer een hoop te zien in Geelbroek!