Werken aan waterkwaliteit: systeemanalyse Anloërdiepje gepresenteerd
Er wordt veel onderzoek gedaan in het Anloërdiepje. Prolander en adviesbureau Sweco presenteerden afgelopen november de resultaten van de systeemanalyse aan agrariërs tijdens een bijeenkomst in Eext. Lees in dit artikel meer over dit pilotproject en de voorlopige resultaten. Ook projectleider Geertje Enting van het deelproject ‘Water in de Bouwvoor’ komt aan het woord: zij vertelt over de samenwerking met agrariërs.
Wat is het pilotproject Anloërdiepje?
Prolander werkt samen met het waterschap en provincie Drenthe aan het pilotproject Anloërdiepje. Dit project is onderdeel van een groter project van provincie Drenthe: het Interregproject Blue Transition (2022-2026). Het pilotgebied maakt deel uit van de Drentsche Aa-gebied, waar een unieke combinatie van natuur en landbouw aanwezig is en ook drinkwaterwinning plaatsvindt.
Het pilotproject Anloërdiepje bestaat uit twee deelprojecten:
1. Hydrologisch onderzoek
Onder leiding van Prolander wordt er een uitgebreid hydrologisch onderzoek gedaan voor het gebied. Er wordt een systeemanalyse uitgevoerd en een hydrologisch model ontwikkeld.
2. Water in de Bouwvoor
Dit gaat om het uitvoeren van praktische maatregelen in samenwerking met agrariërs uit het gebied, onder leiding van het waterschap. Daarnaast wordt er op een perceel praktijkonderzoek gedaan naar effecten van bewerkingsmaatregelen op bodem, nitraat en waterhuishouding.
Naast hydrologisch onderzoek, de maatregelen en dit nieuwe praktijkonderzoek heeft het project Anloërdiepje als doel om een langetermijnstrategie te ontwikkelen voor klimaatbestendig waterbeheer en duurzaam landgebruik van gronden in het plangebied.
Presentatie systeemanalyse
Tijdens de presentatie van de systeemanalyse was de zaal goed gevuld. De uitkomsten van het onderzoek werden op een heldere, begrijpelijke manier aan betrokkenen uitgelegd. Ook maakte Prolander een visualisatie van de resultaten met beelden en grafieken.
Er werd gesproken over verschillende onderwerpen, zoals de grillige ondergrond in het gebied door de ondoorlatende lagen van potklei en kleileem. Dit zorgt voor grote verschillen in de bodem op korte afstanden. Daarnaast werden onderwerpen als grondwater, knelpunten uit hydrologisch onderzoek en de mogelijke effecten van klimaatverandering besproken. De presentatie sloot af met het benadrukken van het belang om samen op te trekken: “Alleen door samen te werken in kennisontwikkeling en kennisdeling lukt het om de verschillende functies van het Anloërdiepje ook in de toekomst te blijven combineren.”
Geertje Enting over ‘Water in de Bouwvoor’
Geertje Enting is projectleider voor het tweede deelproject: Water in de Bouwvoor. Als agrariër en adviseur vindt ook zij de samenwerking erg belangrijk. Geertje Enting: “We willen in het gebied rond het Anloërdiepje als landbouwsysteem weerbaarder zijn bij lange perioden van zowel droogte en hitte als natheid.”
“De waterhuishouding in ons gebied is zo ingewikkeld dat hydrologen ervan smullen. Dat komt vooral door de aanwezigheid van de ondoorlatende lagen van potklei en keileem. We hebben een basiscursus hydrologie georganiseerd om de boeren daarin mee te nemen. Vanuit de volle zaal was er begrip voor hoe het zit en hoe de eigen grond werkt. Met die kennis kunnen boeren gelijkwaardig aan tafel als gesprekspartner.” Agrariërs werkten daarom ook mee aan het onderzoek naar potklei en keileem, vertelt Enting. “Soms is het boven op ‘de bult’ heel nat, of zitten verdroging en vernatting dicht bij elkaar. Die input gaven boeren door aan de bouwers van het hydrologisch model, waarna onderzoeksbureau Sweco de bevindingen weer aan het gebied terugkoppelde.”
Enting kijkt met vertrouwen uit naar de uitkomsten van Water in de Bouwvoor. “Wij hopen dat we samen met boeren praktische, haalbare en betaalbare maatregelen kunnen bedenken voor deze omgeving. Ook willen we een idee hebben hoe we het water kunnen verdelen en vasthouden in het gebied. Dit is een positief voorbeeld van gebiedsgericht werken.”
Vragen over dit project? Neem dan contact op met projectleider Willem Tjebbe Oostenbrink: wt.oostenbrink@prolander.nl