Herstel grondwaterstroming bij zwemplas de Vledders
De Drentsche Aa is een uniek landschap waarin natuur en waterbeheer hand in hand gaan. Maar wist u dat de zwemplas bij camping de Vledders invloed heeft op de waterhuishouding in het gebied? Door de aanleg van deze plas medio jaren ’60 wordt kwelwater afgevangen, waardoor het niet meer via het grondwater in het beekdal van het Schipborgse Diep terechtkomt. Daar komt binnenkort verandering in!
Een natuurlijke balans herstellen
In opdracht van de provincie Drenthe werkt Prolander aan maatregelen om de natuurlijke grondwaterstroming te verbeteren. Het doel? Meer kwelwater voor het beekdal. Dit draagt bij aan een robuuster en gezonder natuurgebied. De belangrijkste ingreep is het verhogen van het waterpeil van de zwemplas met 40 cm, tot circa 2,2 meter boven NAP. Hierdoor zal ondergronds meer water doorstromen naar het lagergelegen beekdal, wat de natuurwaarden daar versterkt.
Een toekomstbestendige oplossing
Natuurlijk heeft een hoger waterpeil ook impact op de directe omgeving van de zwemplas. Zonder aanvullende maatregelen zou het strand grotendeels verdwijnen. Daarom wordt het strand met 40 cm opgehoogd met speciaal zand dat goed water doorlaat. Zo blijft het ligstrand een fijne plek voor recreanten. Daarnaast wordt een nieuwe stuw aangebracht om het waterpeil te verhogen.
Natuur én recreatie in balans
Jan Glas van camping de Vledders noemt de camping de parel aan de Drentsche Aa, en dat is niet voor niks. Camping de Vledders hecht veel waarde aan natuur en rust. In samenwerking met betrokken partijen is gezocht naar een oplossing die zowel de ecologische waarde van het gebied vergroot als de recreatieve functie behoudt. Jan Glas benadrukt dat zowel Nederlandse als internationale gasten juist voor deze camping kiezen, vanwege het unieke landschap en de ongerepte natuur van Nationaal Park Drentsche Aa.
Dit project laat zien dat in goede samenwerking natuurherstelmaatregelen en versterking van recreatieve voorzieningen hand in hand kunnen gaan. Een win-winsituatie voor alle direct betrokkenen.
Met deze maatregelen draagt de provincie Drenthe bij aan een gezondere waterhuishouding en meer biodiversiteit in het Drentsche Aa-gebied. Een prachtig voorbeeld van hoe we samen zorgen voor een toekomstbestendig landschap!