Wandelen door verleden en heden van het Deurzerdiep
In de Drentsche Aa is de vorm van de natuur tijdens duizenden jaren mede door mensen ingegeven. In 2015 zijn de beekdalen van het Deurzerdiep en het Anreeperdiep opnieuw ingericht. Het Huis van de Drentsche Aa, het nieuwe bezoekerscentrum in Deurze, is de ideale toegangspoort tot dit gebied. Het centrum is nog niet helemaal af, maar wel open. Vanaf hier lopen drie wandelroutes langs het Deurzerdiep. Voor ieder is er dus wat wils!
Kronkelende beken en vissen
In de jaren 1970 zijn de beken rechtgetrokken om zo snel mogelijk af te wateren op het Noord-Willemskanaal. Hierdoor was er niet genoeg ruimte voor het toenemende water. Met de herinrichting van tien jaar geleden zijn de beken opnieuw gaan kronkelen in het landschap. Dit heeft een aantrekkelijk leefgebied gecreëerd voor een verscheidenheid aan planten en dieren. Voorbeelden zijn het bermpje en de riviergrondel, twee typische beekvissen. Met geluk kunnen wandelaars op hun tochten ook weer hiervan genieten.
Kort of lang op pad
Alle routes starten bij bezoekerscentrum ‘Huis van de Drentsche Aa’ in Deurze. De routes zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes. Er is keuze uit routes van 1,5 km (geel), 5,5 km (blauw) of 8 km (rood). Voor wie meer achtergrondinformatie wil, zijn de routes ook terug te vinden via de Storymap van het Deurzerdiep.
De kortste route van 1,5 kilometer maakt een ommetje langs het Deurzerdiep en terug via de Deurzerbrug. Op de middelste route van 5,5 kilometer passeren zowel de vispassages van het Deurzerdiep, de Anreeper Ruimsloot en het Anreeperdiep. De langste route van 8 kilometer loopt ook nog via het Ossenbroekloopje en het Amelterloopje.
Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. Paden kunnen nat zijn, dus denk aan goede wandelschoenen.