Staatsbosbeheer knapt Quintusbos op
Het historische Quintusbos is te vinden op het landgoed van het monumentale Huis te Glimmen in de gemeente Haren. Na controles van Staatsbosbeheer blijkt dat een aantal oude bomen aan het einde van hun levensduur zijn. Dat betekent dat de bomen afsterven en takken hoog in de kronen van de boom naar beneden kunnen vallen. Omdat dat gevaarlijk is voor wandelaars, gaat Staatsbosbeheer aan de slag.
Om de situatie in kaart te brengen voerde een extern bureau een boomveiligheidscontrole uit. Dankzij het rapport heeft Staatsbosbeheer nu een duidelijk beeld van de gezondheid van alle bomen in het park. Hieruit kwamen een aantal vervolgstappen voor het onderhoud van het bos naar voren.
Laantjes zichtbaar maken
Eén van de vervolgstappen is het weer zichtbaar maken van de laantjes op het landgoed. Zo snoeide Staatsbosbeheer al de hoofdlaan van het landgoed en de Rijksstraatweg. Komende tijd staat het onderhoud aan de overige paden in het landgoed gepland.
Staatsbosbeheer maakt de laantjes meer zichtbaar door het verwijderen van ondergroei zoals grote hulststruiken. Na het snoeien van de lanen strooit een aannemer extra zand op de wandelpaden (bezanden) zodat de paden het hele jaar door goed te bewandelen zijn.
Eén pad afgesloten voor wandelaars
De aftakelende bomen op het landgoed zijn belangrijk voor dieren en schimmels. Paddenstoelen en insecten ‘verteren’ de bomen op natuurlijke wijze. Daarom laat Staatsbosbeheer de bomen waar mogelijk staan. De bomen zijn bijvoorbeeld een fijn thuis voor vleermuizen, die huizen in de holtes en achter loslatende schorsplaten.
Het Wandelknooppunten-netwerk Groningen loopt echter precies langs een aantal aftakelende bomen. Daarom sluit Staatsbosbeheer komende winter één pad af voor wandelaars. Bebording maakt duidelijk welk pad precies is afgesloten.
Vijvers opschonen
In het Quintusbos liggen ook twee historische vijvers: de ene langs de hoofdlaan in een weiland en de andere aan de zuidkant van het landgoed. De vijvers worden weer in ere hersteld. Staatsbosbeheer verwijdert opslag (stammen en takken die verder groeien naast de bomen en struiken vanwaar zij afkomstig zijn) en haalt blad uit de vijvers door middel van een kraan. Na deze werkzaamheden is het Quintusbos weer opgeknapt!
Staatsbosbeheer zoekt vrijwilligers
Om de allure van het landgoed te behouden zoekt Staatsbosbeheer naar vrijwilligers die vier tot zes keer per jaar kleine werkzaamheden willen uitvoeren op het landgoed. Denk hierbij aan snoeien, maaien, planten en bankjes repareren. Bij interesse, neem hier contact op met Staatsbosbeheer.
Impressie hoe de laantjes straks weer zichtbaar worden.