Publieksexcursie POL positief ontvangen


Woensdagavond 12 juni fietsten twee groepen belangstellenden door het gebied Polders Oosterland Lappenvoort (POL). Die avond vond namelijk de publieksexcursie van Prolander daar plaats. Diverse sprekers informeerden de deelnemers over de herinrichting van het gebied en het inrichtingsplan.

De excursie begon met koffie en thee bij het Natuurhuis van de Kraus-Groeneveld Stichting , waar Erna Alting en Gertjan Elzinga namens Prolander eerst een toelichting op het project gaven. Vervolgens stapten de deelnemers op de fiets. Verdeeld over twee groepen fietsten zij in tegengestelde richting langs vier plekken. Op elke plek gaf een deskundige spreker uitleg over een thema van de herinrichting: water, recreatie, natuur en cultuurhistorie.

Uitleg over vier thema’s

Gelukkig bleef het droog tijdens de fietstocht! Willem Kastelein van waterschap Hunze en Aa’s vertelde dat het gebied beschikbaar blijft als noodberging voor water. Ook mogen lagergelegen delen geen overlast ervaren als het gebied natter wordt.

Jaap Nanninga van de gemeente Tynaarlo legde uit dat POL in de eerste plaats een natuurgebied wordt, waar ook recreatie mogelijk blijft. Hoewel sommige paden na de herinrichting niet meer toegankelijk zijn, komen er alternatieven zodat wandelen mogelijk blijft. Verder blijven de fietspaden bestaan.

Prolander-ecoloog Marion Brongers maakte duidelijk dat het verleden en de huidige potenties van het gebied een belangrijke rol heeft gespeeld bij de keuze van natuurdoelen. In het centrale deel van het gebied is het doel om moeras te creëren dat in de zomer deels droogvalt. Dit betekent dat het hier natter wordt. Zo blijft ook de veenlaag met de daarin opgeslagen CO2 behouden.

Ook Sterre Brummel, adviseur landschap en erfgoed van de provincie Groningen, was van de partij. Zij vertelde de aanwezigen dat de sporen van het menselijk verleden in het gebied waar mogelijk te zien en te beleven blijven. Voorbeelden zijn de hooilandjes aan de landgoederenkant, de structuren van oude sloten en oude lanen en paden.

Gezellige afsluiting

Weer terug bij het Natuurhuis praatten de excursieleden na onder het genot van een hapje en een drankje. Projectleider Erna Alting kijkt tevreden terug. “Het was een leuke, gemoedelijke avond. Er werden goede vragen gesteld en de deelnemers gaven na afloop complimenten over de excursie en de duidelijke uitleg.” Wilt u meer weten over de herinrichting van POL tot natuurgebied? Bekijk dan de video en de plankaart van het gebied. Hoofdlijnen en details vindt u in het inrichtingsplan.

Beeld: kleine karekiet door Hans Dekker