Inrichtingsplan POL: opgaven, maatregelen en vervolgstappen


Polders Oosterland Lappenvoort (POL) is de naam voor de polders Oosterland, Lappenvoort, Polder Glimmen en Glimmermade. Deze polders worden ingericht als natuurgebied. Daarnaast houdt het gebied de bestaande functie als noodwaterberging. In april is het inrichtingsplan voor POL gedeeld. In dit nieuwsbericht beschrijven we de belangrijkste punten uit het inrichtingsplan.

Hoe is het inrichtingsplan tot stand gekomen?

In 2022 heeft Prolander, in samenwerking met onderzoeks- en ontwerpbureaus, bewoners en diverse gebiedspartners, een schetsontwerp opgesteld. Hierin is uitgewerkt welke natuur we willen realiseren en hoe het gebied er in hoofdlijnen uit komt te zien. Het schetsontwerp is in 2023 uitgewerkt naar een voorlopig ontwerp. In het voorlopig ontwerp is concreet uitgewerkt hoe het gebied wordt ingericht en welke inrichtingsmaatregelen daarvoor nodig zijn. Dit is beschreven in het inrichtingsplan.

Wat zijn de opgaven?

  1. Het gebied herinrichten tot een volwaardig onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland, waarbij de natuurdoelen uit het schetsontwerp als basis dienen.
  2. Het veenpakket behouden om verdere maaivelddaling en uitstoot van CO2 te verminderen.
  3. Water vasthouden om droge periodes vanwege klimaatverandering te overbruggen.

Welke maatregelen zijn nodig?

Om de drie opgaven uit te voeren, zijn meerdere maatregelen nodig. We geven hieronder een voorbeeld van de herinrichting van het centrale gebied. Het volledige maatregelenpakket voor het hele gebied staat in het inrichtingsplan.

Voor het centrale deel van het POL-gebied is gekozen voor het natuurdoel dynamisch moeras. Hier nemen we maatregelen om hoge waterpeilen in te stellen, met water tot op het maaiveld en peildynamiek. Na inrichting van het centrale deel is het een geschikt leefgebied voor bijvoorbeeld de roerdomp en porseleinhoen. Bovendien vermindert door dynamisch moeras de veenoxidatie, een proces waarbij veen in contact komt met zuurstof en inklinkt. Daarbij komt veel CO2 vrij.

Voor behoud van het veen en voor de natuur is het belangrijk dat het gebied in de zomer voldoende nat blijft. Daarom stellen we in het moerasgebied een hoger peil voor in het voorjaar dan in de winter. Zo houden we vroeg in het voorjaar extra water vast om droge perioden op te kunnen vangen.

Wat zijn de vervolgstappen?

Het voorlopig ontwerp uit het inrichtingsplan wordt in 2024/2025 uitgewerkt tot een definitief ontwerp met allerlei technische tekeningen. Om de juiste technische tekeningen te kunnen maken, is er onderzoek nodig in het veld. Denk aan metingen van het terrein en onderzoek naar de opbouw en kwaliteit van de bodem. Ook wordt er een bestek gemaakt voor het uit te voeren werk. Zo weet de toekomstige aannemer precies welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden. Het is de bedoeling dat in 2027 een aannemer het werk gaat uitvoeren.