Samenwerking tussen Prolander en brandweer


Natuurbranden kunnen altijd ergens ontstaan en zijn soms lastig te beheersen als het vuur eenmaal oplaait. Prolander en de brandweer willen er samen voor zorgen dat natuurbranden zo min mogelijk ruimte krijgen. Sander Uiterwijk, projectleider bij Prolander, ging bij de brandweer langs voor een eerste kennismaking. “We kunnen branden niet voorkomen, maar de risico’s wel verkleinen. Daarin kunnen wij zeker wat voor elkaar betekenen”.

Kurkdroge zomers

De afgelopen jaren is het aantal natuurbranden toegenomen. Dat komt onder andere door de grote droogte, waarschijnlijk als gevolg van klimaatverandering. “Die kurkdroge zomers zijn nieuw en maken de situatie nog lastiger”, vertelt Sander. “Door de droogte slaat het vuur veel sneller door en wordt het moeilijker de brand te beheersen”. Reden voor de brandweer om contact te zoeken met Prolander en te onderzoeken hoe zij samen het risico op grote natuurbranden kunnen beperken.

Duizenden liters water

De huidige inrichting van natuurgebieden maakt het voor de brandweer lastig om een brand snel onder controle te krijgen. De natuurgebieden zijn groot en de brand kan zich spontaan en onvoorspelbaar ontwikkelen. Daarnaast is het een uitdaging om in het gebied aan voldoende water te komen om de brand te blussen. “Het is zelden mogelijk om in het natuurgebied water op te halen, omdat het daar al zo droog is”, vertelt Sander. Daarom rijdt de brandweer zelf met duizenden liters water het gebied in. “Dat vraagt van ons om samen met de gemeente en de beheerder bijvoorbeeld na te denken over goede toegangswegen. Want met die grote wagens kan de brandweer niet over de bospaadjes”.

Kennis delen

Aankomend voorjaar gaan Prolander en de brandweer verder in gesprek. Sander: “Prolander maakt inrichtingsplannen voor natuurgebieden. Bij het maken van die plannen willen we vanaf nu ook de brandweer betrekken en we willen bespreken waar zij een rol kan spelen. De brandweer weet natuurlijk het best hoe we de schade kunnen beperken en die kennis willen we graag benutten.”