Heeft u nog Drentsche keien?


Wij zijn op zoek naar Drentsche keien voor de aanleg van een cascade, een soort stenen ‘trap’ in het water. De cascade komt in Grote Spelden en zorgt ervoor dat water in het gebied wordt vastgehouden. Heeft u nog gebiedseigen Drentsche keien die wij mogen gebruiken? Dat horen we graag! Mail naar drentscheaa@prolander.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Grote Spelden is een gebied van 22 hectare aan de westkant van de Schipborgerweg tussen Annen en Zuidlaren. Door de cascade kan water zo lang mogelijk in het natuurgebied worden vastgehouden, voordat het naar het Anloërdiepje stroomt. We plaatsen de stenen langs een bestaande wandelroute en (avontuurlijke) wandelaars kunnen ook over deze stapstenen klauteren.

De aanleg van de cascade is onderdeel van de herinrichting van Grote Spelden. In dit gebied wordt voormalige landbouwgrond omgezet naar natuur. Hiervoor is een schetsontwerp gemaakt, dat in oktober 2022 is gepresenteerd aan belangstellenden. Op dit moment vormt Prolander het schetsontwerp om naar een technisch ontwerp. Dat gebruiken we als werkomschrijving voor de aannemer en om vergunningen aan te vragen.


Foto uit het Drents archief, van een jongen voor een grote zwerfkei in een Drents dorp tussen 1900 en 1940.