Nieuws
De start van de werkzaamheden in de Grote Spelden komt dichterbij. Eind 2022 is het plan gepresenteerd aan geïnteresseerden en daarna is gewerkt aan het bestek. In het bestek staat exact beschreven welke werkzaamheden uitgevoerd gaan worden. De komende periode worden de vergunningen voor de werkzaamheden aangevraagd.
Binnenkort start in het Drentsche Aa-gebied een nieuwe pilot om (natuur)grond te verkopen, te ruilen en/of te verwerven. De pilot, genaamd de Groenruil Drentsche Aa, is opgezet om (natuur)gronden van provincie Drenthe, terreinbeherende organisaties én particulieren op een openbare, transparante en marktconforme manier te verkopen of ruilen. De provincie roept grondeigenaren in het Drentsche Aa-gebied op om mee te doen.
De plannen voor Polders Oosterland en Lappenvoort (POL) krijgen steeds meer vorm. De ambitie is om het gebied in 2027 te hebben ingericht als natuurgebied. Daarvoor moet de komende jaren nog veel gebeuren. Met dit nieuwsbericht brengen we u op de hoogte van de voortgang.
Maandag 22 april kwamen ruim 60 bezoekers langs tijdens de inloopavond in Zeegse. Niet alleen omwonenden, maar ook de gemeente Tynaarlo, het Waterschap en Staatsbosbeheer waren aanwezig. Er waren zowel bekende als nieuwe gezichten! Tijdens de inloopavond stond de voorbereiding op de uitvoering van het inrichtingsplan Roodzanden centraal.
Op maandagavond 22 april 2024 organiseren we een inloopbijeenkomst in Zeegse, zodat u het inrichtingsplan en de voorbereiding voor de uitvoeringswerkzaamheden in Roodzanden zelf kunt komen bekijken. Komt u ook?
We werken aan het behoud en herstel van de natuur rondom de Drentsche Aa. Dat is onze opdracht vanuit het Programma Natuur. Maar welke maatregelen zijn nodig voor de natuur? Om dat te bepalen, doen we onderzoek in het gebied. Hoog tijd om eens dieper in de onderzoeken te duiken.
Weilanden onder water en sloten en de beek tot de rand toe gevuld: eind 2023 was een natte periode voor de Drentsche Aa. Een groot contrast met de droge zomers van afgelopen jaren. Harry Jager is gebiedshydroloog bij waterschap Noorderzijlvest en neemt ons mee in de uitdagingen en plannen in het Drentsche Aa-gebied. Wat staat de Drentsche Aa nog te wachten?
Waarom worden er maatregelen uitgevoerd in Elperstroom en wat leveren de werkzaamheden op? Karel Bos van Staatsbosbeheer is actief in het gebied Hart van Drenthe, met daarin het Elperstroomgebied. Hij legt uit waarom ingrepen in het gebied nodig zijn, maar ook waarom soms juist niets wordt gedaan: “We willen de natuur zoveel mogelijk haar gang laten gaan.”
Donderdag 16 november heeft Prolander een schetsdag georganiseerd over de Elperstroom. Met een select gezelschap van bewoners, landbouwers en gebiedsbeheerders dachten we na over een aantrekkelijk en samenhangend toekomstperspectief van het Elperstroomgebied.
Aan het Zeegserloopje, op de route van Tynaarlo naar Zeegse, vinden we landgoed Adderhorst. Een deel van de grond is officieel omgezet naar natuur met behulp van het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL). De huidige bewoners, Egbert en Annemarie van Veldhuizen, vertellen ons wat het beheer van de natuur voor hen betekent.
Nieuwsbrief Drentsche Aa
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de Drentsche Aa?
Bekijk hier de nieuwsbrieven die eerder verschenen