Rolderdiep


Het Rolderdiep vormt samen met het bovenstroomse Andersche Diep en het benedenstroomse Gasterense diep een beekdal van de Drentsche Aa. Het gebied ligt ten oosten van Rolde. Aan de zuidzijde loopt de N33 en aan de noordzijde ligt het Scheebroekenloopje. Het gebied rond Rolderdiep is een landbouwgebied met veehouderijbedrijven.

De komende tijd werken we in samenwerking met de diverse grondeigenaren aan het inrichtingsplan om de natuur te versterken. In dat plan werken we uit hoe er voldoende water vastgehouden kan worden in het gebied en de natuur de ruimte en juiste condities krijgt om zich te kunnen ontwikkelen.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het Rolderdiep? Meld u meteen aan voor de nieuwsbrief van de Drentsche Aa.

Wat gaat er gebeuren?

In de vorige eeuw is de beek en het gebied daaromheen aangepast om het geschikt te maken voor de landbouw. De beek is daarom diep en breed. Nu wordt de beek teruggebracht naar een meer natuurlijke staat. Het Rolderdiep krijgt de ruimte om een vrije, kronkelende beek te worden.

We voeren verschillende onderzoeken uit om tot een plan te komen voor de herinrichting. We hebben peilbuizen aangebracht om het grondwater te monitoren en we hebben met boringen onderzoek gedaan naar de opbouw van de bodem. Door deze onderzoeken weten we beter hoe het gebied in elkaar zit en daardoor kunnen we beter beoordelen wat er gaat gebeuren als we bepaalde maatregelen uitvoeren. In de storymap kun je hier meer over lezen.

Waarom gaat dit gebeuren?

Doordat de beek diep en breed is, stroomt water makkelijk weg uit het gebied. Voor de natuur willen we water langer vasthouden en streven we naar een natuurlijker beekdal. Bij hevige neerslag verwachten we dat in het gebied minimaal 90.000m3 water tijdelijk geborgen kan worden om wateroverlast benedenstrooms te voorkomen. Om dat te bereiken, brengen we de beek weer terug naar een natuurlijker profiel dat smaller en ondieper door het landschap kronkelt. Bij veel regen en/of afvoer treedt de beek buiten de oevers, waardoor het water wegzinkt in het brede beekdal zelf.

Daarnaast maakt het Rolderdiep deel uit van het Natuur Netwerk Nederland (NNN) dat Natura 2000-gebieden in de omgeving met elkaar verbindt. Die verbinding willen we goed inrichten. Daarom zetten we landbouwgrond in het gebied om naar natuur. Zo creëren we een netwerk van natuur waarin planten en dieren zich thuis voelen en zich kunnen verplaatsen.

Een aantal grondeigenaren (meest agrariërs) hebben belangstelling getoond voor het toekomstig beheer van de nieuwe natuur in het Rolderdiep.

Wanneer gaat dit gebeuren?

We zijn in gesprek met grondeigenaren over het inrichtingsplan en over de mogelijkheden in het gebied en hier gaan wij de komende periode mee door.

De volgende stap is om te bepalen wat we precies gaan veranderen in het gebied. Op basis van de onderzoeken, de gesprekken met grondeigenaren, gebiedspartners en met de mensen uit de directe omgeving gaan we een integraal voorstel maken voor het gebied. Dit leggen we vast in een inrichtingsplan. We verwachten in het najaar van 2024 een voorlopig ontwerp gereed te hebben.  Daarna werken we het samen met de grondeigenaren en gebiedspartners verder uit tot een definitief planontwerp. Dit moet begin 2025 worden afgerond.

Begrenzing en ligging Rolderdiep

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Storymap

Meer weten over het Rolderdiep? In deze storymap leest u alles over het gebied. We nemen u mee in de historie van het gebied, de bijzondere natuur en de plannen voor natuurherstel en -ontwikkeling. Bekijk de storymap.

Onderzoeken

Hieronder kunt u alle onderzoeksrapporten downloaden, of de samenvattingen lezen.