Anreep


Het projectgebied Anreep ligt ten zuidoosten en op steenworpafstand van Assen. Het gebied maakt geheel onderdeel uit van de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland. Op de gronden binnen deze begrenzing wordt 36 hectare landbouwgrond omgevormd naar nieuwe natuur. Het gebied grenst in het noorden aan de es van Anreep (de Achterweg), in het oosten aan het gekanaliseerde Deurzerdiep, in het zuiden aan de provinciale weg (N33) en in het westen aan de weg Anreep.

Een deel van het projectgebied Anreep is ook onderdeel van het Natura 2000-gebied Drentsche Aa. De percelen zijn deels eigendom van Staatsbosbeheer en de provincie Drenthe; enkele stukken zijn in particulier bezit.

Het gebied Anreep bestaat nu grotendeels uit grasland met greppels. Aan de noordzijde en oostzijde van Anreep loopt een kronkelende beek tussen de beplanting door. De beek ontspringt bij Geelbroek, gelegen aan de andere zijde van de N33. Aan de oostzijde van Anreep ligt de oorspronkelijke kronkelende loop van het Deurzerdiep. Parallel aan de westzijde loopt een rechtgetrokken watergang zodat overtollig water van het bovenstroomse gebied snel afgevoerd kan worden. De oorspronkelijke loop is een aantal jaar geleden weer in oude staat hersteld.

Wat gaat er gebeuren?

Het gebied wordt heringericht; de voormalige landbouwgronden gaan op de schop. Hierdoor worden gunstige omstandigheden gecreëerd voor de ontwikkeling van de gewenste natuur. Prolander werkt toe naar een definitief schetsontwerp voor het projectgebied Anreep. Uit analyse zal blijken of het landschap vochtiger gemaakt kan worden en wat dit betekent voor de natuurdoelen van het gebied. Ook worden suggesties en ideeën opgehaald uit de omgeving. Het einddoel is om de natuur van het beekdal de Drentsche Aa te herstellen.

Waarom gaat dit gebeuren?

In het projectgebied Anreep wordt een deel van het oorspronkelijke beekdal van de Drentsche Aa hersteld. Het gaat hier om circa 36 hectare langs de Ruimsloot, het Amerdiep en het Deurzerdiep. De wens is om de huidige landbouwpercelen om te vormen naar natuur en ervoor te zorgen dat er in combinatie met de bestaande natuur een natuurlijk beekdal ontstaat. Bij het maken van het inrichtingsplan wordt ook onderzocht welke aanpassingen nodig zijn in het gebied (bv. qua waterhuishouding). Natuurlijk wordt rekening gehouden met de andere functies in/rond het gebied (zoals wonen, landbouw en recreatie).

Wanneer gaat dit gebeuren?

In 2021 is in het gebied onder andere onderzoek gedaan naar archeologie, aardkundige waarden en cultuurhistorie. Ook is er gekeken welke waardevolle planten en dieren er in het gebied voorkomen. Aan de hand van de resultaten is onderzocht wat haalbare natuurdoelen en geschikte waterpeilen zijn. Met het plaatsen van diverse peilbuizen worden de grondwaterstanden voor, tijdens en na uitvoering in de gaten gehouden. 
De meeste onderzoeken zijn afgerond en Prolander gaat nu starten met de planvorming. Eind 2024 is het schetsontwerp gereed; in de loop van 2025 wordt het inrichtingsplan voor Anreep opgesteld.

Zodra het inrichtingsplan definitief is vastgesteld, kan Prolander de benodigde vergunningen gaan aanvragen. Daarnaast wordt er een bestek gemaakt (een beschrijving van de werkzaamheden). We verwachten dat de uitvoeringswerkzaamheden voor Anreep in het winterseizoen 2026-2027 kunnen starten.

Heeft u vragen? Neem contact op via ons contactformulier.

Laatst bijgewerkt: 14-10-2024


Begrenzing en ligging Anreep Eldersloo

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Storymap

Meer weten over Anreep? In deze storymap leest u alles over het gebied. We nemen u mee in de historie van het gebied, de bijzondere natuur en de plannen voor natuurherstel en -ontwikkeling. Bekijk de storymap.