Geelbroek


De omgeving van Geelbroek verandert. Het gebied wordt deels opnieuw ingericht, waardoor het zich verder ontwikkelt tot een prachtig natuurgebied. Dit is goed voor flora en fauna, en mooi voor inwoners en bezoekers. Geelbroek is een belangrijk brongebied van de Drentsche Aa. Het maakt deel uit van het Natura 2000-gebied Drentsche Aa, onderdeel van het Europese netwerk van waardevolle natuurgebieden.

Wat gaat er gebeuren?

Er wordt gewerkt aan het realiseren van herstel van de natuurlijke waterhuishouding met hogere (grond)waterstanden. Om dit mogelijk te maken scheiden we de afwatering van het natuurgebied van die van landbouwgronden. De landbouwgronden aan de zuidwestzijde gaan afwateren op het dal van het Witterdiep. Door slenken aan te leggen watert het natuurgebied af naar het noordoosten, via de Ruimsloot naar het Deurzerdiep. Om de oostelijke slenk goed te laten functioneren en landschappelijk in te passen krijgt de Geelbroekerweg een nieuw tracé. Ook worden de meeste perceelsloten en hoofdwatergangen in het natuurgebied gedempt. Dat zorgt voor herstel van grondwaterstanden en -stromingen.

In het deelgebied van de Dijkbroeken en rond het bosje Bloemendaal worden sloten niet gedempt, zodat de cultuurhistorisch waardevolle perceelstructuur in stand blijft. Daar worden sloten afgedamd of omgevormd naar ondiepe greppels. Omdat er ook water in het gebied moet worden vastgehouden, wordt er een aantal kaden aangelegd. Dit beschermt woonpercelen en landbouwgronden. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de landbouw geen nadelige effecten van de verhoging van de waterstanden zal ondervinden. Dit blijven we monitoren voor een periode van 5 jaar. Prolander blijft de komende tijd actief om samen met de landbouw de verkavelingssituatie te verbeteren. De landbouwers zullen daardoor meer aaneengesloten stukken grond dichter bij hun bedrijf hebben.

Om mogelijke overlast van muggen te vermijden zijn op en rond de woonlocaties maatregelen toegevoegd, zoals het verwijderen van bosjes en singels. Verder wordt er voor wandelaars een nieuw pad aangelegd, dat verschillende rondwandelingen mogelijk maakt. Er komt ook een kleine parkeerplaats voor bezoekers bij de hoek Esweg-Geelbroekerweg.

Bekijk de video

Waarom gaat dit gebeuren?

Geelbroek maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en voor een deel van het Natura 2000-gebied dat in de Drentsche Aa ligt. In het kader van het NNN is het doel voor het gebied de ontwikkeling van een ‘natuurlijk boslandschap’. Vanuit Natura 2000 geldt als doel het verbeteren van de kwaliteit en het vergroten van de oppervlakte van het habitattype beekbegeleidende bossen. Daarnaast kan het gebied bij omstandigheden van extreme neerslag bovenstrooms tot 180.000 kubieke meter water vasthouden, wat een belangrijke bijdrage levert aan het voorkomen van wateroverlast benedenstrooms.

Na de herinrichting ontstaat een relatief natuurlijk systeem van bos, struweel, ruigte, moeras en grasland. Dit is aantrekkelijk voor amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders en voor allerlei moerasvogels. Voor de omwonenden en recreanten ontstaat er een aantrekkelijker gebied.

Wanneer gaat dit gebeuren?

Sinds juli 2024 zijn de benodigde vergunningen op orde. Het doel is zo snel mogelijk van start te gaan met de aanbesteding om dit jaar nog met de werkzaamheden te beginnen. De werkzaamheden starten in november 2024 en zullen zijn afgerond in februari 2025.

Heeft u vragen? Neem contact op via ons contactformulier.

Laatst gewijzigd: 15-11-24

Begrenzing en ligging Geelbroek

Begrenzing en ligging Geelbroek - Klik om te vergroten

Bekijk de video die ROEG! maakte over Geelbroek

Nieuwsbrief Geelbroek

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen in Geelbroek? Meld u meteen aan voor de nieuwsbrief van de Drentsche Aa.

Inrichtingsplan Geelbroek

Meer lezen over de plannen in Geelbroek? Hier leest u het inrichtingsplan voor Geelbroek. (pdf?handheld=true, 9.3 MB)

Nieuws