Verken Nationaal Park Drentsche Aa met een wandeling!


De Drentsche Aa en haar natuurschoon nog beter leren kennen?  Voor de liefhebbers van wandelingen in het Drentsche Aa-gebied deelt Staatsbosbeheer goede tip: een aantrekkelijke wandelroute langs het beekdal van het Oudemolense diep. Het is momenteel de beste tijd om de beek te zien, want de weidebeekjuffer dartelt sierlijk boven het water.

De wandelroute van 7 kilometer herbergt een gevarieerd landschap van heide, bos en beekdal. Ook de beek zelf kan veranderen van kabbelend water tot woeste stroom. In de laatste ijstijd is er een rug ontstaan van 3,5 meter hoog en gedurende de duizenden jaren daarna heeft de stroming de wal alweer deels weggevaagd. Zo vormt de beek haar eigen landschap.

Krachtige stroming

De stroming in de beek is zó sterk, dat het water bij hevige regenval het zand onder de wortels van de bomen wegspoelt en je het tussen de wortels door kunt zien stromen. Het water heeft zo een destructieve kant, maar draagt ook bij aan de levende natuur. De blauwlijvige mannetjes van de weidebeekjuffer vliegen van het voorjaar tot de vroege zomer af en aan om hun territorium te verdedigen.

De parkeerplaats aan de Molensteeg in Oudemolen is het startpunt van de wandelroute langs het Oudemolense Diep. Ter plaatse en onderweg zijn informatiepanelen te zien. De markering bestaat uit palen met lichtblauwe markering. Aangelijnde honden mogen mee, behalve binnen het begrazingsgebied (er is een omleidingsroute). Waterdichte wandelschoenen worden aangeraden!

De volledige wandelroute is te vinden op de website van Staatsbosbeheer.