Inloopavond de Grote Spelden 15 oktober: start uitvoering werkzaamheden


Er is goed nieuws: de uitvoering van de werkzaamheden in projectgebied de Grote Spelden gaat binnenkort starten. Het gebied krijgt hiermee een natuurlijkere inrichting. De afgelopen maanden zijn de benodigde vergunningen verleend en is de aannemer die het werk gaat uitvoeren geselecteerd: dit wordt Kramer Metslawier BV. Daarnaast is ook de directievoerder van de werkzaamheden bekend. Sweco voert namens Prolander, in opdracht van de provincie Drenthe, de directie en het (ecologisch) toezicht op het werk. We nodigen u graag uit om op dinsdag 15 oktober a.s. kennis te maken met de aannemer en de toezichthouder.

Inloopavond: praktische informatie

Datum: dinsdag 15 oktober

Tijd: 19.30-21.00 uur

Plaats: Dorpshuis Anloo

Adres: Brinkstraat 15, Anloo

U kunt vrij inlopen op elk moment. Koffie en thee staan voor u klaar.

Wat kunt u verwachten op deze avond?

Op 15 oktober kunt u informeel kennis maken met de aannemer en directievoerder. U kunt ook de definitieve werktekeningen inzien. Verder kunt u uw vragen stellen aan de aannemer en directievoerder over hun werkzaamheden. Hoe gaat de aannemer het werk bijvoorbeeld uitvoeren? Wat gebeurt het eerst en wat komt later? Wat houdt het ecologisch toezicht in? Daarnaast komt u te weten waar u terecht kunt met uw eventuele vragen tijdens de uitvoeringsperiode. De medewerkers van Prolander vertellen hoe het gebied wordt ingericht, hoe het eruit ziet nadat de aannemer klaar is, wat de vervolgstappen zijn en hoe het in de toekomst wordt beheerd.

Welke werkzaamheden vinden er plaats?

Vanaf eind oktober zal de aannemer de centrale watergang in de Grote Spelden gaan dempen met grond uit het gebied zelf. Zo wordt het gebiedseigen water langer vastgehouden en niet te snel afgevoerd naar het Anloërdiepje. Dit kan bijvoorbeeld overstromingen voorkomen. Het ingerichte gebied wordt hierdoor ook natter, wat gunstig is voor de natuur. Met het afgraven van een deel van de grond, ontstaan ook daar betere omstandigheden voor de natuur. Ook wordt er een aantal technische maatregelen uitgevoerd, zodat de afwatering van omringende terreinen (landbouwpercelen, Landgoed de Schipborg) goed blijft functioneren. Tot slot worden er extra bomen en struiken geplant voor meer variatie in het gebied.

Wat is het resultaat van de werkzaamheden?

Al deze maatregelen dragen bij aan de ontwikkeling van een natuurlijk beekdal van de Drentsche Aa.

Als het werk is uitgevoerd, is weer een stukje van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) gereed. De maatregelen leveren ook een bijdrage aan natuurbehoud en -herstel volgens de Natura 2000-doelen voor het Drentsche Aa gebied.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met Meriam Tuinstra-Giesen:

E-mail: m.tuinstra@prolander.nl

Telefoon: 06 467 11 339

Wij hopen u dinsdagavond 15 oktober te kunnen ontmoeten!


De Grote Spelden. Foto: Marten Bierma.