Grote belangstelling voor informatiebijeenkomst Roodzanden


Maandagavond 20 maart 2023 presenteerde Prolander het ontwerp-inrichtingsplan voor Roodzanden. Tijdens de informatiebijeenkomst in Zeegse konden betrokkenen uit de omgeving hun reactie geven op het plan. Het was een drukbezochte avond met meer dan 65 bezoekers.

Het ontwerp-inrichtingsplan

Prolander werkte de afgelopen twee jaar aan het ontwerp-inrichtingsplan en investeerde daarbij in een goede samenwerking met omwonenden, belanghebbenden en gebiedspartners. Zij dachten bijvoorbeeld actief mee tijdens de planvormingsfase. Voor het ontwerp-inrichtingsplan bleef Prolander dus niet alleen achter de tekentafel zitten. Het plan is samen met betrokkenen uit de streek en met hulp van ingenieursbureau Witteveen+Bos aan de keukentafel bedacht.

De informatiebijeenkomst

De avond begon met uitleg over de hoofdlijnen en een aantal details van het ontwerp-inrichtingsplan. Hiermee gaf Prolander een beeld van de maatregelen die uitgevoerd gaan worden en wat deze maatregelen betekenen voor het gebied en de omwonenden. Ter verduidelijking is een visualisatie gemaakt van hoe het gebied eruit gaat zien (zie afbeelding).

Vervolgens konden de bezoekers langs bij vijf verschillende thematafels, over de onderwerpen natuur, water, vergunningen, toekomstig beheer & onderhoud en uitvoering. Bij de tafels stonden experts van Prolander, Witteveen+Bos, Staatsbosbeheer, Waterschap Hunze en Aa’s en Gemeente Tynaarlo.

Reacties

De bezoekers konden aan de tafels al hun vragen stellen en eigen ideeën delen. Daar is volop gebruik van gemaakt. Zo kwam de vraag of de peilbuizen al werkten, of de vroegere tjaskermolen ook daadwerkelijk weer zichtbaar gemaakt kan worden, of het blubberige wandelpad van het Pieterpad naar de beek ook kan worden verbeterd en of het mogelijk is de bestaande pingoruïne (een verlaging in het gebied, zoals een ven) weer natter te maken.

Ook kwamen er vragen over de uitvoering. Bijvoorbeeld of er volgend jaar met schone machines gewerkt gaat worden en via welke route de vrijgekomen grond uit het gebied wordt afgevoerd. Deze vragen kunnen nog niet in deze fase van het proces beantwoord worden. Prolander neemt deze vragen mee naar de komende periode, waarin de uitvoering van het werk wordt voorbereid en vergunningen worden aangevraagd.

Definitief inrichtingsplan

Prolander heeft alle vragen en opmerkingen van de aanwezigen verzameld en gaat hiermee aan de slag.  Prolander verwacht eind mei openbaar reactie te geven op deze bijdragen in een reactienota. Dan is ook bekend hoe het ontwerp-inrichtingsplan verbeterd wordt. Dat zal leiden tot een definitief inrichtingsplan voor Roodzanden.


Het ontwerp-inrichtingsplan

Het ontwerp-inrichtingsplan (pdf, 9.5 MB) is voor iedereen te bekijken.